صفحات

درباره من

عکس من
Ottawa, Canada
رادیو ایرآوا بعنوان اولین رادیوی فارسی زبان اتاوا و حومه از سال 1995 فعالیت خود را آغاز کرد. بخش انگلیسی در زمستان 2005 راه اندازی شد. مجری و تهیه کننده: نرگس غفاری پخش زنده: یکشنبه ها ساعت 15:00 بوقت اتاوا، 23:30 بوقت تهران www.radioirava.com

یکشنبه، آبان ۲۶، ۱۳۹۸

نگاهی به مهمترین رویدادهای هفته 26 آبان 98= 17 نوامبر 2019

همانگونه که انتظار می رفت، قیام مردم ایران علیه کلیت نظام، همچنان ادامه دارد.
قیام مردم ایران از روز جمعه و بدنبال سه برابر شدن نرخ بنزین در چند شهر شروع شد، که بسرعت به شهرهای مختلف کشور سرایت کرد. بر اساس اطلاعیه شورای ملی مقاومت 26 آبان، اعتراضات مردمی به 93 شهر رسیده است. این اطلاعیه افزود: تاكنون 27 تن از شهدا به ثبت رسيده است، اما تعداد شهيدان بيشتر است و جزييات بيشتر بعدا به اطلاع ميرسد. با اين وجود قيام مردم برای سومين روز از اولين ساعات امروز در تهران و ساير شهرها ادامه دارد. در خبری دیگر ماموران حکومتی با شلیک مستقیم به سمت مردم در کردستان حداقل 163 تن را کشته و مجروح کرده اند. اسامی برخی از شهدا اعلام شده ولی از آنجایی که رژیم اینترنت را قطع کرده، بدرستی از هویت کشته شدگان اطلاعی در دست نیست. در همین باره شخصیتهای سیاسی و دولتی آمریکا، اقدام رژیم مبنی بر بستن اینترنت را محکوم کرده و خواهان بسته شدن حسابهای سران رژیم در شبکه های اجتماعی شدند. شرکت نت بلاکس در یک پیام هشداری نیز اعلام کرده که شبکه‌های تلفن همراه در ایران از جمله «ام‌ سی ‌آی» ،«رایتل» و «ایرانسل» بدنبال اوج‌گیری اعتراضات، ارتباط اینترنت را قطع کرده‌اند. 
خانم رجوی رئیس جمهور برگزیده شورای ملی مقاومت برای دوران گذار در اولین توییتهای خود با حمایت از قیام کنندگان، به خانواده های شهدا، تسلیت گفت و از عموم مردم ایران خواست تا به قیام کنندگان بپیوندند. گفتنی است که برخی اعضای کنگره آمریکا از قیام مردم ایران حمایت کرده اند. همچنین وزیر خارجه آمریکا مایک پمپئو در توییتی نوشت: همانطور که یک سال و نیم پیش گفتم، ایالات متحده با شماست. وی در توییت سال گذشته خود نوشته بود: «پس از چهل سال بیداد، مردم پر افتخار ایران در مورد سوء استفاده‌های حکومت‌شان ساکت نمی‌نشینند. ما هم ساکت نخواهیم ماند. من پیامی برای مردم ایران دارم: ایالات متحده صدای شما را می‌شنود. ایالات متحده از شما حمایت می‌کند. ایالات متحده با شماست».
بر اساس ویدیوهایی که مردم از داخل به خارج ارسال کرده اند، ماموران حکومتی در برخی مناطق حتی بروی کودکان نیز آتش گشوده و آنها را زخمی کرده اند. در سومین روز قیام، ماموران حکومتی با هلیکوپتر معترضین شیرازی را هدف قرار می دادند. خبرگزاری آسوشیتدپرس درباره به صحنه آمدن خامنه ای در روز سوم قیام نوشت: ولی‌فقیه رژیم ایران روز یکشنبه از تصمیم بالا بردن قیمتهای بنزین حمایت کرد و اعتراض کنندگان خشمگین که اموال عمومی را آتش می‌زنند اشرار نامید که علامت یک سرکوبی بالقوه علیه تظاهر کنندگان می‌باشد. این اظهارات خامنه‌ای در حالیست که به‌نظر می‌رسد مقامات، اینترنت را در سراسر ایران بسته‌اند تا اعتراضات را سرکوب کنند، اعتراضاتی که با گران شدن بنزین جرقه خورده است. قیام مردم ایران در خبرگزاریهای بین المللی انعکاس یافته است. در بسیاری از شهرها، مراکز سرکوب رژیم و بانکها توسط مردم آتش زده شده اند. از جمله حوزه  علمیه کازرون توسط مردم به آتش کشیده شده است و طلبه ها فراری شده اند. از سوی دیگر هواداران مقاومت ایران در خارج کشور نیز با برپایی آکسیونهایی، با قیام کنندگان ابراز همبستگی می کنند. روز گذشته در اتاوا در برابر پارلمان کانادا و روبروی دفتر نخست وزیر این کشور، ایرانیان هوادار مقاومت ایران گرد آمده و با قیام کنندگان اعلام همبستگی نمودند. امروز نیز آنها در مکان مشابه گرد آمدند و در تورونتو نیز آکسیون برپا کردند. در کشورهای اروپایی و آمریکا نیز آکسیونهای همبستگی با قیام برپا شده است. در چند ویدیو کمکهای مردمی را می شود دید. در یکی از این ویدیوها، چند نفر مشغول پیچیدن نان و پنیر برای معترضین محله خود هستند. در ویدیویی دیگر مردم به صاحب ماشینی که شیشه هایش توسط نیروهای حکومتی، شکسته پول می دهند. در روز یکشنبه یعنی در سومین روز از قیام آبان، مردم در شهرهای مختلف پمپ بنزینها، بانکها، دفاتر بسیج و کلانتریها را آتش زده و خیابانهای شهرهای خود را مسدود کرده اند. 

گفتار رادیو ایرآوا با آقای پرویز خزایی در همین رابطه را اینجا بشنوید.

******
در پی گزارشات دروغین تلویزیون بی بی سی جهانی و بخش فارسی آن  معروف به آیت  الله بی بی سی، علیه مقاومت ایران و مجاهدین در آلبانی یا اشرف۳، کانون‌های شورشی در شهرهای مختلف ایران این اقدام را پیوند بی‌بی‌سی با رژیم توصیف کرده و علیه این اقدام با شعار بی بی سی-رئیسی پیوندتان مبارک، بی بی سی، سوخت رسان آیت الله ها نباش، شعارنویسی کردند. این شعارنویسیها در شهرهای تهران، مسجد سلیمان، شیراز، مشهد، اهواز، سمنان، سنندج، کرج، هندیجان، ملارد، قم، مریوان، اصفهان، اهواز، بابلسر، و رشت انجام شد. در اتاوا نیز در جریان آکسیون همبستگی با قیام مردم ایران، شرکت کنندگان با بالابردن پلاکاردهایی اقدام بی بی سی را محکوم کردند. 
‌ 
******

روز پنجشنبه 14 نوامبر= ۲۳آبان‌، کمیته سوم مجمع عمومی ملل ‌متحد در نیویورک، 66مین قطعنامهٔ محکومیت رژیم ایران از سوی ارگانهای ملل ‌متحد را، با ۸۴ رأی موافق به تصویب رساند. این قطعنامه به‌رغم تمامی تشبثات رژیم آخوندها و همدستان و حامیانش تصویب شد. قطعنامهٔ مصوب کمیتهٔ سوم مجمع عمومی نقض حقوق اولیه انسانی و آزادیهای اساسی و شمار بالای اعدامها و به‌ویژه اعدام نوجوانان و هم‌چنین شکنجه و رفتار بیرحمانه در زندانها در عمل و در قوانین رژیم حاکم بر ایران را محکوم کرده است. گفتنی است که کانادا آورنده این قطعنامه به کمیته سوم ملل متحد بود. این قطعنامه از رژیم می‌خواهد «چه در قانون و چه در عمل، هیچ‌کس مورد شکنجه یا سایر رفتارهای بیرحمانه، غیرانسانی یا اهانت‌آمیز» قرار نگیرد و «استفاده گسترده و سیستماتیک از باز داشتهای خودسرانه، از جمله استفاده از این عمل برای هدف قرار دادن افراد دو تابعیتی و شهروندان خارجی» را متوقف کند و «در قانون و در عمل، تضمینهای رویه‌یی برای اطمینان از استانداردهای دادرسی عادلانه را حفظ کند». قطعنامهٔ مصوب کمیته سوم مجمع عمومی ملل متحد، به موارد قتل باز داشت شدگان در زندانها و استفاده مفرط از زور و قهر علیه معترضان اشاره می‌کند و رژیم را به آزاد کردن کسانی که به‌خاطر «استفاده از حقوق‌بشر و آزادی‌های اساسی» باز داشت شده‌اند، از جمله «کسانی که تنها به‌خاطر شرکت در اعتراضات» دستگیر شده‌اند فرامی‌خواند. در بخش پایانی قطعنامهٔ کمیتهٔ سوم مجمع عمومی ملل ‌متحد ضمن تأکید بر لزوم بازدید گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل ‌متحد از ایران، آمده است: «(مجمع عمومی) تصمیم دارد تا بررسی وضعیت حقوق‌بشر در ایران را ادامه دهد». نماینده کانادا طی سخنانی در کمیته سوم گفت: کانادا نماینده ۴۵حامی قطعنامه‌یی است که حول وضعیت حقوق‌بشر در جمهوری اسلامی تهیه شده است. حجم و شدت و استمرار نقض حقوق‌بشر در ایران علت تهیه این قطعنامه است. این قطعنامه بر اساس اطلاعات معتبر از گزارشات دبیرکل و گزارشگر ویژه حول وضعیت حقوق‌بشر در جمهوری اسلامی و سایر منابع قابل اتکا تهیه شده است. حکم اعدام و اعدام نوجوانان ادامه دارد. و حداقل ۹زندانی نوجوان از سال ۲۰۱۸ تاکنون اعدام شده‌اند. در سال جاری که ما سی‌امین سالگرد کنوانسیون حقوق کودکان را برگزار می‌کنیم این موضوع به‌طور خاص دردسرساز است. سایر نگرانی‌ها که در این قطعنامه برجسته شده شامل استفاده سیستماتیک از شکنجه و بازداشتهای خودسرانه و فقدان پروسدورهای قضایی در ایران است. خانم مریم رجوی، رئیس‌جمهور برگزیده شورای ملی مقاومت ایران برای دوران گذار، ضمن استقبال از تصویب 66مین قطعنامهٔ ‌ ملل ‌متحد گفت مسئولان اکثر جنایاتی که در این قطعنامه به آن اشاره شده است همان کسانی هستند که از ۴دهه پیش مستمراً به جنایت علیه بشریت و به‌خصوص در قتل‌عام زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ اشتغال داشته‌اند. این قطعنامه بار دیگر بر این ضرورت انکارناپذیر صحه می‌گذارد که مصونیت سردمداران جنایتکار این رژیم قرون‌وسطایی می‌باید پایان یافته و همگی آنها می‌باید به‌خاطر چهار دهه جنایت علیه بشریت، در برابر عدالت قرار گیرند.

******
بدنبال تظاهرات شبانه جوانان شادگان و بستن خیابان اصلی این شهر تا صبح، که در پی مرگ مشکوک یک جوان هموطن عرب به نام حسن حیدری بالا گرفت، ماموران لباس شخصی و نیروهای امنیتی صبح دوشنبه در وحشت از گسترش اعتراضات، پیکر حسن حیدری را مخفیانه دفن کردند و فقط به شمار بسیار محدودی از بستگانش اجازه حضور در محل را دادند. بستگان این جوان 29 ساله درباره مرگ مشکوک او گفته اند: وی ابتدا به دنبال احساس مسموم شدن به بیمارستان منتقل میشود و بعد از وخامت شدید حالش در صبح یکشنبه، به ما گفته شد که او در اثر سم جان خود را از دست داده است. درحالیکه حسن جوانی تنومند و سالم بود و هیچ بیماری یا مشکل قلبی نداشته است. اما بارها به دلیل شعرهایش در مخالفت با رژیم ،توسط اداره اطلاعات اهواز بازداشت شده بود. جوانان شادگان از شامگاه یکشنبه در رابطه با مرگ مشکوک حسن حیدری دست به تظاهرات زده بودند، و تا بامداد دوشنبه ۲۰آبان به اعتراض و تظاهرات در خیابانهای این شهر ادامه دادند و  با روشن کردن آتش، خیابان اصلی شهر را بستند. روز دوشنبه جوانان و مردم اهواز در مناطق مختلف از جمله کوت‌عبدالله، کوی علوی و منطقه شکاره شادگان، با برپایی مراسمی، به اعتراضات خود ادامه دادند. مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری رژیم در خوزستان گفت: مرگ حسن حیدری «ناشی از سکته و مرگ طبیعی» بوده و چون وی یکی از شاعران معروف اهواز بود، «طرفدارانش برای عرض تسلیت در منطقه تجمع کردند».


اخباری از سایت کمیسیون زنان شورای ملی مقاومت ایران؛
راحله راحمی پور فعال حقوق بشر و ژیلا کرم زاده مکوندی شاعر و از اولین همراهان حرکت مادران پارک لاله، سه شنبه شب ۲۱ آبان، توسط مأموران سپاه پاسداران در تهران بازداشت شدند. آنها هنگام تفتیش خانه خانم راحمی پور ضمن توهین به فرزندان وی، پسر او را به اتاق دیگری برده و مورد ضرب و شتم قرار دادند. همچنین به آنها گفتند که روز شنبه باید خود را به دادسرای اوین معرفی کنند.
یک منبع نزدیک به بازداشت شدگان گفت، خانواده های ژیلا کرم زاده مکوندی و راحله راحمی پور به دادسرای اوین و بازداشتگاه دادگاه و دادسرای ارشاد مراجعه کردند اما به آنها گفتند که این افراد در بازداشتگاه نیستند. اما روز بعد در مراجعه خانواده خانم مکوندی به دادسرای اوین، به آنها گفتند که برای آنها در بازرسی دادسرای اوین پرونده تشکیل شده و تا روز یکشنبه خبری از آ‌نها نگیرند.

*******
روز چهارشنبه ۲۲ آبان، جلسه دادگاه فعال کارگری ندا ناجی برگزار شد. جمال عاملی همسر ندا ناجی در توییتر خود نوشت، «دادگاه ندا برگزار شد، وثیقه ای صادر نشد و باز به زندان برگردانده شد.» همچنین، سمانه نوروز مرادی، زندانی سیاسی که هشت ماه است در زندان اوین محبوس می باشد، از اعزام به بیمارستان محروم شد. وی به بیماری لوپوس مفصلی مبتلاست و در وضعیت نامناسب جسمی قرار دارد اما مقامات زندان از اعزام او به بیمارستان یا اعطای مرخصی درمانی خودداری می کنند. خانم نوروز مرادی به دلیل تشدید عوارض بیماری دچار خونریزی از ناحیه چشم شده و به انواع بیماریهای دیگر از جمله زخم معده و روده دچار می باشد.

******
یلدا فیروزیان ساکن سمنان در دادگاه شرع رژیم به ۶سال حبس تعزیری و ۲سال منع اقامت در سمنان بدلیل بهایی بودن محکوم شد. کیانا رضوانی و کیمیا مصطفوی، دو شهروند بهایی ساکن کرمان، نیز در جلسه دادگاهی که روز شنبه ۱۸ آبان، در کرمان برگزار شد هر کدام به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شدند.
کیانا رضوانی قبلاً در سال ۹۵، پس از شرکت و قبولی در کنکور سراسری به دلیل بهایی بودن از ادامه تحصیل نیز محروم شده بود.
ثمین مقصودی شهروند بهایی دیگر نیز روز ۱۸ آبان برای تحمل دوران محکومیت به زندان اوین منتقل شد. در تیرماه ۹۸، دادگاه شرع بیرجند ۹ شهروند بهائی را جمعاً به ۵۴ سال حبس تعزیری محکوم کرد. در میان این افراد چهار زن بهایی وجود دارد که اسامی آنها عبارتند از مریم مختاری، رفعت طالبی فرد، شیدا عابدی و سیمین محمدی. آنها هر کدام به ۶سال حبس تعزیری محکوم شده اند.

******
سازمان عفو بین الملل با صدور یک بیانیه اقدام فوری به تاریخ ۲۲ آبان ۱۳۹۸ (۱۳ نوامبر ۲۰۱۹) خواستار آزادی فعال مدنی کرد زهرا محمدی 29 ساله و  یکی از مؤسسین انجمن فرهنگی اجتماعی نوژین، شد. عفو بین الملل در بیانیه خود نوشت:‌ «زهرا محمدی از فعالان مدنی جامعه کُرد، به دلیل فعالیتهای مسالمت‌آمیزش به منظور تواناسازی اعضای اقلیت جامعه کُرد که مورد اجحاف قرار دارند، از جمله از طریق آموزش زبان کردی به آنان، به همکاری با گروههای کُرد مخالف حکومت و اقدام علیه امنیت ملی متهم شده است. وی در تاریخ ۲۷ شهریور سال جاری، بدون اطلاع‌رسانی قبلی به وکلا و خانواده‌اش، برای جلسه‌ دادرسی به شعبه یکم دادگاه انقلاب سنندج منتقل شد که برگزاری آن جلسه متعاقباً به تعویق افتاد.»
عفو بین الملل در این بیانیه تأکید کرد:‌ « زهرا محمدی در وضعیت جسمانی نامناسبی قرار دارد. او در حال حاضر از ناراحتی معده رنج می‌برد و به دلیل مشکلات گوارشی‌ای که پیش از حبس شدن داشته نیازمند مصرف دارو است، اما نتوانسته است در زندان به داروی خود دسترسی داشته باشد.»
سازمان عفو بین الملل از مقامات رژیم ایران خواستار آزادی بی درنگ و  بدون قید و شرط زهرا محمدی شد «چرا که او یک زندانی عقیدتی است که تنها به دلیل فعالیتهای مسالمت‌آمیز مربوط به جامعه مدنی به زندان افتاده است.» عفو بین الملل از مقامات رژیم ایران خواست «اطمینان حاصل کنند که او، تا زمان آزادی‌اش، از شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها در امان می‌ماند و می‌تواند به طور مستمر با وکلا و خانواده‌اش ملاقات کند، اطمینان حاصل کنند که او از مراقبت‌های پزشکی مناسب، از جمله هرگونه درمان تخصصی مورد نیازش برخوردار می‌شود.»
زهرا محمدی در تاریخ ۲ خرداد ۱۳۹۸ در حمله مأموران اداره اطلاعات سنندج به منزلش بازداشت شد. خانواده فعال مدنی کرد زهرا محمدی روز پنج شنبه ۹ خرداد ۹۸،‌  بعد از ۸ روز توانستند با وی ملاقات کنند. وی در این ۸ روز تحت بازجویی زیر فشار شدید قرار داشت تا مجبور به اعترافات اجباری علیه خودش شود.
عفو بین الملل به آزادی فعال مدنی کرد زهرا محمدی فراخوان می دهد 
زهرا محمدی ۲۹ ساله دارای مدرک کارشناسی ارشد ژئوپولوتیک از دانشگاه بیرجند است. این فعال مدنی کرد به مدت ۱۰ سال در شهر سنندج و روستاهای اطراف آن مشغول تدریس زبان کردی بوده است و یکی از مؤسسین انجمن فرهنگی اجتماعی نوژین می باشد که در سال ۱۳۹۲ تأسیس شد.
زهرا محمدی روز ۲۷ شهریور ۹۸، او را بدون اطلاع قبلی جهت محاکمه به صورت مخفیانه به دادگاه منتقل کردند. پس از مطلع شدن یکی از وکلا و خانواده و اعتراض آنها، نهایتاً برگزاری دادگاه به ۳ مهر ماه موکول شد.

******
لیلا آژیر، مدیرکل امور بانوان و خانواده در کردستان، روز ۱۸ آبان ۱۳۹۸به خبرگزاری حکومتی فارس گفت: «۳۸درصد زنان تحصیلکرده استان کردستان بیکارند.» رژیم در سال ۹۴  اعلام کرده بود که نرخ بیکاری زنان جوان تحصیلکرده ۸۵.۹درصد می باشد. (خبرگزاری حکومتی مهر – ۱۵ دی ۱۳۹۴)  با توجه به ورشکستگی اقتصادی و افزایش بیکاری در جامعه، می شود حدس زد که این آمار تا چه حد افزایش یافته باشد.
سایت حکومتی ایران استخدام ۱۶ فروردین ۱۳۹۵ درباره اشتغال زنان در ایران نوشته بود: «اشتغال زنان در ایران در مقایسه با کشورهای در حال توسعه ناچیز است. زنان مستمراً از امکان اشتغال مناسب محرومند و عموماً در شاخه های غیر رسمی با حقوق پایین مشغول به کارند.»
معاون امور زنان و خانواده دولت روحانی معصومه ابتکار، تصویر کلی تری از این وضعیت داده است: «متأسفانه تعداد دختران فارغ‌التحصیل بیکار ۴ برابر پسران است.» (خبرگزاری حکومتی ایسنا – ۱۳مهر ۱۳۹۸)
پیش از این نیز یک گزارش درباره وضعیت دستمزدهای پایین زنان تحصیلکرده در آستارا منتشر شده بود. تفاوت دستمزد زنان تحصیلکرده در شهر آستارا با مردان باورنکردنی است. یکی از دلایلی که زنان مجبور هستند با همین حقوق پایین سر کار بروند ترس از خانه نشینی و انزوا است. استخدام در این شهر تقریباً غیرممکن است چون ادارات گنجایش پذیرش ندارند.
در تهران نیز، هر روز زنان تحصیلکرده ای دیده می شوند که به دلیل تبعیض جنسیتی در استخدام، در واگن های مترو یا گذرهای شهر به دستفروشی مشغول هستند.
قبل از انقلاب سال ۱۳۵۷، نرخ مشارکت زنان در نیروی کار ۱۲درصد بود. بانک جهانی میانگین نرخ مشارکت زنان در بازار کار ایران را از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۷ میلادی (۱۳۶۹ تا ۱۳۹۶ شمسی) ۱۴.۲درصد تخمین می زند. در حالی که جمعیت ایران و به تبع آن جمعیت زنان نسبت به سال ۵۷ بیش از دو برابر شده است.


 اخباراعتراضی؛

- روز سه شنبه 21 آبان، جمعی از بازنشستگان لشگری و کشوری و غارت‌شدگان مؤسسه کاسپین وابسته به سپاه پاسداران نسبت به غارت دارایی شان در مقابل مجلس رژیم تجمع کردند. اما این تجمع با حمله مأموران حکومتی به آنها و ضرب ‌و شتم تجمع کنندگان همراه شد. تجمع‌کنندگان شعار می‌دادند فریاد فریاد از این همه بیداد.
- روز دوشنبه 20 آبان، در جریان سفر حسن روحانی به استان یزد، سخنرانیش در یزد، مکررا با شعارهای مردم و اعتراضشان به گرانی و تورم قطع شد. آنها شعار می‌دادند «تورم، گرانی، جواب بده روحانی»، «دروغگو، درغگو» و «حاشیه‌ها رو ول کن، مشکل کار رو حل کن». جمعیت حاضر همچنین در اعتراض به سیاستهای ضدکارگری رژیم بنرهایی را که روی آن نوشته شده بود «معیشت کارگران، مسکن کارگران» به روی دست بلند کرده بودند.